Czy warto zainwestować w grill gazowy

Zastanawiasz się, czy zakupić grill gazowy ze stali nierdzewnej? Przygotowaliśmy dokładną charakterystykę oraz porównanie urządzenia zasilanego na gaz z innymi grillami, czyli z grillem elektrycznym oraz tradycyjnym. Dobrze znać wszelkie korzyści gazowego grilla, zwłaszcza jeśli uwielbiasz organizować spotkania z najbliższymi przy wyśmienitym jedzeniu. To także idealne rozwiązanie dla kulinarnych masterów, miłośników unikatowych smaków i rodzin, które często spędzają wolny czas na świeżym powietrzu. Jeżeli chcesz poznać charakterystykę gazowego grilla i czym wyróżnia się na tle innych sprzętów, serdecznie zachęcamy do dalszego czytania.

Grill gazowy – charakterystyka i parametry techniczne

Grill gazowy ze stali nierdzewnej jest wykonany z trwałych materiałów, których odporność na wszelki czynniki, w tym zewnętrze sprawia, iż urządzenie pozostaje niezmienne przez lata. Co więcej, żeliwny ruszt znacznie ułatwia czyszczenie i zabrudzenia, nawet w zmywarce. Dużym atutem jest funkcjonalność, dzięki której przyrządzanie różnych rodzajów potraw będzie znacznie ułatwione.

Funkcjonalność grilla gazowego – parametry

Największym wyróżnikiem grilla zasilanego na gaz jest jego wyposażenie w kilka palników z własnymi iskrownikami. Umożliwia to dobranie odpowiedniej mocy, dzięki czemu z łatwością dostosujemy grzanie do potrawy, jaką chcemy przyrządzić. Co więcej, boczny palnik służy do odgrzewania dań w taki sposób, by zachowały soczystość we wnętrzu i ten sam smak, jaki miały podczas grillowania.

Kolejnym atutem jest wyposażenie w specjalne gadżety, dzięki czemu nie musisz szukać danych akcesoriów, a wszystko masz pod ręką. Mowa o specjalnych uchwytach i dodatkowych elementach. Także bezpieczne miejsce na butlę z gazem oraz reduktor pozwalający na solidne podłączenie zasilania. Kółka pozwalają swobodnie przemieszczać urządzenie bez konieczności noszenia ciężaru w rękach.

Grill gazowy, a węglowy i elektryczny

Poza funkcjonalnością i nowoczesnymi funkcjami, jednym z głównych cech różniących grill gazowy od urządzeń węglowych i elektrycznych jest zachowanie zdrowych minerałów i witamin w żywności.

Dla przykładu tradycyjny grill węglowy sprawia, że podczas grillowania wytwarzają się szkodliwe i rakotwórcze substancje, które szkodzą zdrowiu. Dzieje się tak, poprzez tłuszcz skapujący z żywności na rozżarzony brykiet.

W przypadku grilla elektrycznego nie ma tego problemu i jest zdecydowanie lepszą opcją niżeli węglowy sprzęt. Natomiast ma znacznie mniej funkcji niż grill gazowy ze stali nierdzewnej. Elektryczny grill polecany jest osobom, które rzadziej urządzają spotkania towarzyskie przy pieczonych i grillowanych potrawach. Natomiast w przypadku miłośników grillowania, koneserów nowych smaków i kulinarnych masterów – zdecydowanie najlepiej sprawdzi się grill gazowy!

Źródło zdjęć: freepik.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here