Szczypiorek czosnkowy to roślina, która znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowi on doskonałe połączenie walorów smakowych i prozdrowotnych szczypiorku i czosnku. Jego uprawa jest bardzo prosta, dlatego mogą go posadzić nawet początkujący ogrodnicy. Co musimy wiedzieć zanim zdecydujemy się na zakup nasion szczypiorku czosnkowego?
Szczypiorek czosnkowy – podstawowe informacje o roślinie
Szczypiorek czosnkowy (znany także jako szczypiorek chiński czy szczypiorek bulwiasty) jest to bylina, którą zalicza się do rodziny czosnkowatych. Krajem jego pochodzenia są Chiny, jednak współcześnie uprawia się go na dużą skalę także w Polsce. Szczypiorek czosnkowy tworzy kępy osiągające do 40 centymetrów wysokości. Jego częścią podziemną są niewielkie cebulki (nie nadają się do spożycia), z których wyrastają liście o trójkątnym przekroju. Posiadają one intensywnie zielony kolor i są jadalne (dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych). Roślina wytwarza długie pędy kwiatostanowe, które zakończone są efektownymi, okrągłymi baldachami kwiatów osiągającymi średnicę 5 centymetrów. Kwiaty mają zazwyczaj barwę białą i wyróżniają się przyjemnym zapachem. Są na tyle dekoracyjne, że niektórzy decydują się uprawiać szczypiorek czosnkowy jako roślinę ozdobną. Roślina wykorzystywana jest niekiedy przez florystów na kwiat cięty. Szczypiorek czosnkowy jest odporny na niskie temperatury, dlatego może być uprawiany jako roślina wieloletnia. W charakterze ozdobnym będzie on pasował do ogrodów w stylu wiejskim i naturalistycznym.
Jak wygląda uprawa szczypiorku czosnkowego w polskim ogrodzie?
Uprawa szczypiorku czosnkowego nie jest trudna, dlatego roślina ta jest polecana nawet osobom, które nie mają doświadczenia w ogrodnictwie. Roślina ta nadaje się do ogrodów warzywnych. Można ją uprawiać także w donicach na balkonach i tarasach. Warto zdawać sobie sprawę, że szczypiorek czosnkowy ma tendencję do samoistnego rozsiewania się. Jeżeli chcemy uniknąć jego niekontrolowanego rozprzestrzeniania, pamiętajmy o usuwaniu przekwitłych kwiatostanów.
Roślina ta posiada dużą odporność na niskie temperatury, dlatego można ją wysiewać już wczesną wiosną (w przypadku uprawy w pojemnikach możemy go wysiewać przez cały rok). Idealne stanowisko dla czosnku chińskiego jest słoneczne. Jednak powinien on sobie poradzić także w miejscach częściowo zacienionych.
Odpowiednia gleba jest piaszczysto-gliniasta, umiarkowanie wilgotna (ale nie podmokła), zasobna w składniki pokarmowe. Jeżeli gleba w naszym ogrodzie nie jest najlepszej jakości, przed posadzeniem szczypiorku czosnkowego powinniśmy wymieszać ją z obornikiem lub kompostem.
Jakich zabiegów pielęgnacyjnych wymaga ta roślina?
Szczypiorek czosnkowy nie jest szczególnie wymagający jeżeli chodzi o pielęgnację. Musimy pamiętać o jego regularnym podlewaniu, okazjonalnym nawożeniu, a także usuwaniu kwiatów, które przekwitły. We wczesnych fazach wzrostu rośliny zalecane jest także odchwaszczanie. Szczypiorek czosnkowy jest odporny na mrozy, dlatego nie trzeba zabezpieczać go na zimę.
Kupujemy wysokiej jakości nasiona szczypiorku
Szczypiorek c jest spożywany na surowo, dlatego bardzo ważne jest, żeby uprawiać go tylko i wyłącznie z wysokiej jakości, ekologicznych nasion. Takie nasiona kupimy u renomowanych, polskich producentów. Pamiętajmy, żeby kupić tylko taką ilość nasion, jaką jesteśmy w stanie jednorazowo wykorzystać. Zakupy na zapas nie mają sensu, gdyż zdolność nasion do kiełkowania jest ograniczona w czasie.