Jak układać jedzenie w lodówce?

0
246

Odpowiednie przechowywanie jedzenia w lodówce pozwala nie tylko utrzymać w niej porządek, ale przede wszystkim przedłużyć trwałość żywności. Trzeba wiedzieć, że dzięki właściwemu przechowywaniu produkty zachowują świeżość na dłużej. Nie trzeba też obawiać się rozprzestrzeniania się bakterii z jajek czy surowego mięsa. Jak układać jedzenie w lodówce?

Rozmieszenie produktów w lodówce – schemat

Jeżeli odpowiednio zaplanujecie rozmieszczenie produktów w lodówce, zyskacie dodatkową przestrzeń, ale też łatwiej będzie Wam znaleźć produkty, których szukacie. Niewątpliwie jest to ważne również dlatego, że dzięki temu możecie ograniczyć marnowanie jedzenia. Dania mogą zachować też swoje walory smakowe i zapachowe. Kluczowe znaczenie niewątpliwie mają pojemniki do przechowywania żywności, które powinny być wykonane z dostosowanych, nietoksycznych materiałów, np. z silikonową pokrywką. Do przechowywania warzyw warto sięgnąć po pudełko z systemem wentylacji o strukturze plastra miodu. Rzecz jasna inne pojemniki sprawdzą się do przechowywania produktów mrożonych. W tym przypadku muszą być one całkowicie szczelne, tak aby nie wchłaniały innych zapachów. Bardzo dobrze sprawdzają się te z polietylenu, które nie zawierają BPA. Takie pojemniki możecie znaleźć w ofercie na stronie: https://pl.rotho.com/collections/pojemniki-na-swieza-zywnosc-i-pojemniki-na-mrozonki. Pamiętajcie, że półki nie mogą być przeładowane, zaś bliżej drzwiczek lodówki należy ustawiać produkty, którym kończy się termin ważności. Na górnej półce najlepiej przechowywać produkty mleczne, gdyż wyższa temperatura sprzyja rozwojowi bakterii kwaszących. W tym miejscu można przechowywać też dżemy czy konfitury. Na środkowej półce należy umieścić produkty, które najszybciej się psują, a więc wędliny, sosy czy pozostałe dania obiadowe. Dolna półka przeznaczona jest na surowe mięso czy też ryby, gdyż jest tam najchłodniej.

pojemnik na ser pudełko na wędlinę mięso w lodówce

pojemniki na żywność

posprzątana lodówka i praktyczne organizery do lodówki

Gdzie przechowywać jajka?

Pewnie zastanawiacie się, gdzie przechowywać jajka. Oczywiście w lodówce, najlepiej w najzimniejszej części, np. na dolnej półce bądź na drzwiczkach. Najlepiej do tego celu wykorzystać pojemnik plastikowy. Trzeba też unikać dużych zmian temperatury, a więc jeżeli w ciągu dnia często otwieracie i zamykacie lodówkę, to zamiast trzymać jajka w pojemniku na drzwiczkach, lepiej umieśćcie je w dolnej części bądź na środkowej półce, gdzie temperatura jest najbardziej stała. Jajka mogą być siedliskiem salmonelli, co jednak nie oznacza, że należy je przemywać przed włożeniem do lodówki. Za każdym razem gdy trzymaliście jajko w rękach, musicie je dokładnie umyć.

Czym jest komora zero w lodówce?

Komora zero pełni niezwykle ważną rolę. Jest to specjalnie wydzielone miejsce, w którym panuje najniższa temperatura. Nazwa wzięła się z tego, że temperatura wynosi tam około zero stopni Celsjusza. Właśnie dzięki temu, że produkty przechowuje się w tak niskiej temperaturze, można przedłużyć ich trwałość nawet o kilka dni. Takie rozwiązanie najlepiej wykorzystać do przechowywania mięsa, owoców czy też warzyw. Jeżeli lubicie robić duże zakupy, to rzeczywiście komora 0 sprawi, że jedzenie zachowa świeżość na dłużej i nie będzie się szybko psuło. Przy wyborze lodówki pamiętajcie jednak, że poza komorą zero istotne znaczenie ma także rozmieszczenie półek. Jeżeli na co dzień nie robicie bardzo dużych zakupów, to nie ma sensu kupowania bardzo dużej, dwukomorowej lodówki. Kolejnym ważnym elementem jest system no frost. Technologia ta nie dopuszcza do gromadzenia się szronu w lodówce. Dzięki temu urządzenie łatwiej utrzymać w czystości i nie wymaga odmrażania.

pojemniki plastikowe na żywność

zamykane pudełku na jedzenie bezpieczny pojemnik na żywność

pojemnik na żywność rotho

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here